Startplats Uppsala

Här hittar du information om banor och start/mål-platsen. Aktuell information om planerade datum och start-tider, hittar du här.

Allmänt

Välkommen på randonnécykling i Uppsala. Alla turer är på asfalt om inget annat sägs, och vi åker mestadels på småvägar utan större biltrafik. Läs mer om vad randonnécykling innebär.

Start- och mål

VI har två startplatser. På båda platserna finns möjlighet att fika, fylla på vatten,och besöka toalett – men kom gärna i tid innan start då.

  • 100 km populaire och 200 km startar vid Café Linné (Konstantina), det norra av två caféer som båda ligger i hörnet Linnégatan/Svartbäcksgatan.
  • De längre loppen har start och på vid Cirkel K Svartbäcksgatan 61 lite längre norrut.

Swish-nummer: 123 202 9999
Kontakt:
Per Eric Rosén 0709-461000 / Ola Sjöstedt 0767-923237
Vägnötter (vissa lopp): Delas ut vid start.
Anmälan: här

Ta sig till start

Alla starter är lagda så att det går att resa kollektivt till start. Från Stockholm rekommenderar vi SL-pendeln som har gott om plats för cykel kostnadsfritt. Det finns också bilparkering inom några hundra meter från respektive start, se kartan.

startplatser-export (1)

100 km populaire Uppsala-Månkarbo

Turen går helt på asfalterade vägar, i huvudsak småvägar. En kort sträcka in i Uppsala går på cykelväg över Råbyleden och under järnvägen. På några sträckor finns cykelväg bredvid vägen – den går alltid bra att använda.

Karta och GPX-fil

GPX: https://www.alltrails.com/explore/map/115-km-populaire-uppsala-mankarbo-2596a54

200 km Uppsala-Lövstabruk (sommar)

Arrangeras 2020-07-04

För info om startplatsen, gå till början på sidan.

En klassiker kommer tillbaka: Vi cyklar via Vattholma till Alunda där första stämpling är (till exempel på konditoriet). Sen via Österbybruk (frivillig paus) och Dannemora till anrika Lövstabruk, där värdshuset är öppet igen. Hemresa via Tobo, Örbyhus (stämpling) och Vendel.

Vi åker mest på asfalterade småvägar. Enda större vägarna en kort bit väg 76 och några km på gamla E4 nära Uppsala. Grusväg en kort sträcka inne i Vattholma, en km till Skeberga (för att slippa 2+1-väg) och några hundra meter inne i Örbyhus. Alternativ finns till samtliga grusvägar.

Karta och GPX-fil

GPX: https://rosnix.net/~per/cykel/uppsala-lovstabruk-200-km.gpx


200 km Uppsala-Ängskär-Hållnäs (höst)

Arrangeras 2020-10-17

Arrangeras 2020-11-07

För info om startplatsen, gå till början på sidan.

Följ med på cykeläventyr i Norduppland. Rutten går mot Vattholma bruk, och på slingrande små vägar till Österbybruk, där det går att stämpla på hembageriet – eller äta lunch på Gammeltammen på herrgården. Vi fortsätter längs en lugn del av väg 290 till Forsmarks bruk, och sen på asfalterad enskild väg till Ängskär vid kusten (möjlighet att bada för den som så önskar). Stämpling på ICA Kastbergs livs i Hållnäs, och sen hemåt via Örbyhus, där vi är välkomna att stämpla på resturang Erik XIV ute vid slottet.

Vi åker mest på asfalterade småvägar. Enda större vägarna är 290 Uppsala-Vattholma (cykelväg finns delvis), en kort bit väg 76 och 7 km på gamla E4 Lövstalöt-Uppsala. 9 km av sträckan Kölinge-Ramhäll går på en fin grusväg (se bild nedan), i stort sett helt utan tvättbräda, eller gropar. Den som önskar undvika denna kan cykla ut till väg 288 vid Skeberga och sen norrut till Ramhäll. Den finns också några hundra meter grusväg inne i  Vattholma respektive Forsmark.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är PB061913-1024x1024.jpg
grusväg norr om Jobsby
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är PB061923-1024x1022.jpg

Österbybruks herrgård

200 km Uppsala-Skärplinge (vinter och vår)

För info om startplatsen, gå till början på sidan.

Följ med på brukscykling – vi åker på små asfalterade vägar förbi vallonbruken i Norduppland. Rutten går förbi Stor- och Lillvreta på småvägar till Alunda, där det går att stämpla på konditoriet. Nästa stämpling i är Österbybruk med hembageri. Vi passerar Lövstabruk, och stämplar sen längst norrut i Skärplinge. Hemfärd över Örbyhus, där går det att stämpla antingen inne i samhället eller på resturang Erik XIV ute vid slottet.

300 km Uppsala-Norberg

Arrangeras 2020-08-15 kl 08:00.
Arrangeras 2020-09-26 kl 08:00. (mindre justeringar i rutt kan förekomma)
Startplats Svartbäcksgatan 61

För info om startplatsen, gå till början på sidan.

Vi åker till Gysinge vid nationalparken, och därefter fyra gånger över Dalälven. Stämpling längst västerut i Norberg, förslagsvis på klassiska Elsa Andersson konditori.

Karta och GPX-spår

GPX: https://rosnix.net/~per/cykel/norberg-300.gpx

400 km Uppsala-Kilafors

För info om startplatsen, gå till början på sidan.

Dra åt Hälsingland – Följ med på randonné Uppsala-Hälsingland tur och retur på en och samma dag. Rutten går norrut på övergivna gamla E4-sträckan och passerar sevärdheter som Dragon Gate och Dalälvens fall i Älvkarleby. Vi åker på mindre vägar och en bit bra cykelväg förbi Gävle, och fortsätter sen på den lugna kustvägen längs Gästrike- och Hälsingekusten. Vi stämplar på café Växhuset i Mobodarna vid Ljusnan, passerar alldeles nedanför Hårgaberget och fortsätter sen hemåt väg 272. Badmöjligheter på flera ställen.

600 km Uppsala-Järvsö

För info om startplatsen, gå till början på sidan.

Ljusnan i sommarnatt –  Den längsta randonné-turen från Uppsala är backigare (högsta punkt över 400 meter) och med mer vildmark än någon annan Uppsala-brevet. Vi far mot Hälsinglands inland med möjlighet att övernatta på Alpbyn i Järvsö. Efter Järvsö fortsätter vi längs Ljusnans vackra dalgång söderut.

Vägen har tre grusvägspartier på ca en mil var – mellan Östervåla och Ön, mellan Hällbo och T-korsningen vid Höstbodarna, och mellan Jössebo och Sidskog. Alla tre är på allmän (”blå”) länsväg. Det finns också ett kort stycke grusväg innan Knåda.

Tillfälligt 2020-08-29: Järnvägsövergång i Järvsö stängd, ta övergången 500m norr om den som är indikerad på kartan. Vägarbete inne i Söderala, tillåtet att ta väg 50 förbi samhället om så önskas.

GPX:https://rosnix.net/~per/cykel/jarvso-600.gpx

Boende

Randonneur Stockholm samordnar inte boende, men om du vill övernatta på Aplbyns vandrarhem, kontakta sara@alpbyn.se eller ring (dagtid) 0706-765706. Pris blir ca 300 kr för bädd i delat boende inklusive sänglinne, exklusive frukost. Enkelrum 620 kr, dubbelrum 370 kr / person.

Helsingegården i Järvsö erbjuder också boende, med 15% rabatt för cyklister och möjlighet till tidig frukost.